Waarom meel van de molen?

Gepubliceerd op 22 september 2019 om 18:53

Waarom ik kies voor molenmeel?

 

Als tarwe van het land komt en richting de molen of fabriek gaat krijgt het 2 aparte behandelingen. 

 

In de molen word het tarwe als het ware geschuurd door 2 grote stenen die in draaiende beweging over elkaar heen glijden. Wat er uitkomt is meel. In zijn volle glorie. De molenaar kan er dan diverse soorten van maken. Grof volkorenmeel, of iets fijner door het te zeven, of nog fijner. Er zijn heel veel lagen in die je dan ook terug vindt in de diversiteit aan keuze van broden in de winkel. 

Het meel van de molen heeft altijd nog de kiem van het tarwe in zich. Deze kiem zit vol met olie waarin gezonde voedingsstoffen zitten voor ons lichaam. Ze zitten vol met vitamines en mineralen. Meel van de molen voelt dan ook altijd wat 'vettiger' aan.  

 

In de fabriek word de tarwe niet geschuurd maar gewalst. Geplet dus eigenlijk. Vervolgens gebeurt het vaak dat de kiem verwijderd wordt. Deze kiem kan namelijk uiteindelijk als olie voor meer geld verkocht worden dan een zakje meel. Wat je overhoud in de fabriek zit vaak in de pakjes en zakjes. Vaak voegt men dan nog een (goed!) e nummer bij in de vorm van een natuurlijk rijsmiddel of broodverbetermiddel. 

 

Niets mis met deze pakjes alleen de fijnproever zal het verschil in het uiteindelijke baksel proeven.

Ik zou zeggen test het zelf maar eens! Ga naar de molen, koop een zakje, laat je inlichten door onze kundige molenaars en ga lekker bakken. 

 

En als laatste, door net als ik, rechtstreeks van de molen te kopen heb je niet alleen wat lekkers maar draag je ook je steentje bij aan het behoud van Nederlands Erfgoed. 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.