beschutte werkplek - ambachtelijke productie - eerlijke grondstoffen

Home » Appels in de boomgaard

Appels in de boomgaard

Gepubliceerd op 17 oktober 2019 om 19:33

Mijn kleine erf telt zo'n 5 appelbomen (goudreinet & elstar), wat perenbomen (gieser wildeman en suikerpeer) en een pruimenboom. (geen idee welke het is maar smaakt goed) Niet heel groot, maar voor mij groot genoeg. 

 

Vandaag scheen de zon, voor mij de reden om de boom in te gaan. Want het is hoog tijd voor wat oogst- en snoei werkzaamheden.
 

Boom voor boom werk ik af. Ik pluk en snoei tegelijk zodat ik de ladder niet 2x op dezelfde plek op moet. Gewapend met emmer en snoeischaar klim ik omhoog. En weg makend met de schaar door alvast wat takken weg te knippen. Ik hoor opa al zeggen: 'kiek ie uut deerne'. 
Om eerlijk te zijn heb ik het niet zo van hoogtes. Als ik naar beneden kijk gaan mijn handen automatisch strakker om de ladder staan ondanks dat er toch één moet worden gebruikt om te plukken.
Mijn bomen zijn hoog. Het zijn de ouderwetse hoogstam bomen door opa gepoot. Of door de generatie daarvoor, Ik denk dat het een mengelmoes is van aangepoote bomen van een aantal generaties in mijn familie. En ik ben er trots op.  Ondanks de hoogte dan..    

Ook mijn eigen boom is inmiddels gepoot. Voor mij en de generaties na mij. Hoop ik.

Maar het uitzicht.. dat maakt alles goed. Hoe hoger hoe beter, ik kan over de dijk kijken en de weg tussen Hasselt en Stadshagen zien. Ik zie de zon schijnen in alle vroegte en de dauw optrekken. Een ongelooflijk dankbaar mens voel ik mij. 

 

Wat ik met alle oogst doe? Een deel gaat naar het goede doel, een deel verwerk ik voor eigen voorraad, ik bak mega veel taarten en cake's & ik maak appelmoes met drank voor mijn bedrijfje.
2 varianten, de Zwolsche en de Veluwse. 

 

Maar vandaag niet meer. 1 dag besteed en 1,5 boom klaar. Nog een paar te gaan. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.