Onze boeren

Gepubliceerd op 18 oktober 2019 om 10:55

Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. Het protest van de boeren. De reacties van anderen en mijn eigen mening. Het in de auto langs de landerijen rijden, de tractoren zien werken. Mijn eigen beestenboerderij, de baaltjes hooi geperst en bezorgt door een buurtbewoner die in mijn schuur liggen.. het is en blijft in mijn gedachten. De beste stuurlui staan aan wal. Honderden meningen, oproepen en gedachten. Waar doen we goed aan? Waar willen we als Nederland heen? Wat wil jij? 

 

Een lastig verhaal. Want de boeren protesteren niet omdat ze niet willen. Ze missen het overleg over dingen en het naar elkaar toekomen tot het oplossen van het stikstof probleem. Iets waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn en niet alleen hen. En waarom moet het dan op deze manier ‘door de strot gedrukt worden’ ? Er moet toch een tussenweg zijn waar we allemaal blij van worden?

 

Ik hou van onze boeren. Van verse zuivel, groente en vlees. Omdat ik weet waar het vandaan komt. Ik kan me de koe of het varken nog wel herinneren die mijn  vader naar de slager bracht en in kistjes weer terug kwam. Tegenwoordig mag dat niet meer zo maar toen was het heel normaal. Het hele ‘washok’ stond dan vol met kratten vlees. Als kind hielp ik mama en oma met inpakken en afwegen. Het was de normaalste zaak van de wereld bij ons thuis. Het was de kringloop van de natuur en ons leven.
Het kalfje werd in de schuur geboren, groeide op tot jong beest, en ging naar de slager. Net als de honderd lammetjes die we soms hadden.
Ze groeiden op, de rammen werden verkocht en de ooitjes bleven.  
Net als de mooie tomaten aan de tros die je plukt. Het groeit, bloeit en je plukt en consumeert.

 

Maar het is zo duur..

 

Is dat zo? Verdiend een boer niet net als elke in loondienst zijnde man of vrouw minstens net zoveel? Moeten de onkosten die hij heeft toch ook doorberekend worden in het eindproduct?

Alleen werkt hij geen 9 uurtjes op een dag en gaat de diensttelefoon ook niet uit bij einde dienst. Want ook s nachts worden kalfjes en biggetjes geboren, vragen zieke beesten om aandacht. Om half 5 gaat de wekker om te melken en in de avond is er nog een laatste voerronde voor het slapen gaan. Lange dagen. Ook voor iemand die van zijn hobby een beroep heeft gemaakt. Bij ons thuis was het kleinschalig maar gingen we in de lammertijd niet weg naar visite. Mijn moeder ging er gemiddeld 4x in de nacht uit om te kijken in de schuren. En bleef het rommelen beneden? Dan klom ik als kind uit bed want het betekende dat pap wakker werd gemaakt omdat er een schaap aan het bevallen was. En dat wilde ik niet missen! Heel vroeger, toen ik nog in de wieg lag, liepen de lammetjes zonder moeder aan de andere kant van de slaapkamerdeur in de gang. Om te beschutten tegen de kou. 

 

Later als puber was ik opstandig en had ik er de pest in als de schapen verplaatst moesten worden midden in de winter naar een stuk met meer gras of als er vuilnis uit het hooi gevist moest worden voordat het in pakjes gemaakt werd. Want altijd betekende dat weg vrije zaterdag, hallo vieze kleren. Maar het was zo. Het hele gezin hielp mee. Die schapen, varkens en koeien waren immers onderdeel van onze inkomsten. Het bedrijf van mijn ouders stopte naar de MKZ crisis omdat het niet meer te behappen was om de boel opnieuw op te starten. Daarvoor waren zij simpelweg te klein.

 

En ja, een boer kiest ervoor dit beroep uit te oefenen. Ook de consequenties daarvan. Maar doe jij niet ook wat je graag doet? Niet alleen omdat er geld verdiend moet worden voor een dak boven je hoofd maar toch ook omdat je hart daar ligt? Jij wil toch ook niet aansprakelijk worden gesteld voor een probleem wat niet alleen de jouwe is? Dan ontplof je toch ook ?

 

Ik sta achter onze boeren, zij zijn de ervaringsdeskundigen en de boerderij is onderdeel van het leven wat ze leiden. Overleg tussen de politiek en hen zorgt vast voor een oplossing waar iedereen tevreden mee is, daar ben ik van overtuigd!.


Ik koop mede daarom van onze boeren.
Wat doe jij?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.