beschutte werkplek - ambachtelijke productie - eerlijke grondstoffen

Home » Recept: stoofperen

Recept: stoofperen

Gepubliceerd op 26 oktober 2019 om 20:57

Stoofperen. In mijn geval de Gieser Wildeman. Rechtstreeks uit eigen boomgaard heb ik een emmer vol mee naar binnen genomen om te schillen en te stoven. Heerlijk. Al van kinds af aan zijn peren mijn favoriet.

Lekker langzaam staan de peren rustig een paar uurtjes net niet te pruttelen. Toen wij ons huisje net gekocht hadden stond er in 'het kleine kamertje' waar Opa en Oma de keuken tafel hadden staan, en vroeger mijn moeder als kind sliep, een potkacheltje op gas. Ik heb op dat kacheltje 3 jaar lang peren gestoofd. Een fijn dat ze dan waren!

Inmiddels is het huisje gemoderniseerd en de potkachel weg. Maar elk najaar mis ik m. 

 

Ik gebruik voor het stoven van de peren altijd pikeurtje kersen van Siebrand. De kleur is mooi, de smaak zacht en fruitig. Daarnaast voeg ik ook donkere basterdsuiker toe voor de uiteindelijke kleur van de peren en 2 kaneelstokjes voor de kruidige smaak.    

 

Hoe maak ik mijn stoofperen?

Ik gebruik voor 5 kilo stoofperen (geschild en al):

- 150 ml pikeurtje kersen van Siebrand. 

- 400 gram donkere basterdsuiker

- 2 kaneelstokjes

 

Verder heb ik een vlamverdeler om het kleinste pitje op mijn gasfornuis te kunnen gebruiken. 

Recept is heel eenvoudig: schil de peren en haal het huisje eruit. Doe alles in de pan en vul deze vervolgens tot de peren net onder water staan. Zet de pan op de pit en breng hem net niet aan de kook. Laat dit eenvoudig weg een uurtje of 4-5 rustig staan. Let op, het kan zijn dat er ook vocht uit de peren komt waardoor  je zo af en toe een beetje vocht uit de pan moet halen.
Proef na 4 uur of de smaak en gaarheid naar wens is. Zo ja, zet de pan uit. Zo nee: 2 kaneelstokjes te kruidig? Voeg dan nog wat suiker toe. Nog niet lekker zacht? Laat het nog een uurtje staan.  

 

Peren klaar? Maak ze in of consumeer direct. 

 

Weetje: mag je alleen van nature aanwezige suikers eten? Geen probleem! Deze peren kun je ook rustig stoven zonder suiker omdat de peer van nature al zoet is. 


«   »