beschutte werkplek - ambachtelijke productie - eerlijke grondstoffen

Home » Boeren jongens versus meisjes

Boeren jongens versus meisjes

Gepubliceerd op 15 februari 2020 om 20:00

Ik was niet echt een meisje meisje vroeger, meer een klein boerenmeisje. Elk momentje dat vrij was, was ik buiten te vinden en de schuur, waar de schapen, koeien en varkens te vinden waren, 1 van mijn favoriete plekken. Ik kan me de eerste keer dat mijn man mij thuis kwam opzoeken als zijnde het nieuwe vriendje van nog goed herinneren.

Hij vond me in een veel te grote groene overal met laarzen aan midden tussen de schapen in. Ik was de tijd vergeten doordat één van de schapen net lammetjes had gekregen en dus veel te druk in de weer met hooi, brokjes, water e.d. 

Tja, toen was dat niet helemaal de bedoeling dat hij me zo treffen zou. Immers, puberleeftijd, net verkering, smoor verliefd, dan wil je toch wel tot in de puntjes verzorgt voor de dag komen. En niet in oude overal en laarzen tussen beesten met hooi tot in je haar. 

In ieder geval was wel gelijk duidelijk dat hij met mij geen 'stadsmeisje' had getroffen en dat hij op belangrijke momenten bij de beesten toch even moet wachten tot ik klaar ben met dat wat moet gebeuren ;). 

 

Nu, bijna 15 jaar later, is de groene overal naar het verleden geschoven maar het boerenmeisje niet. Misschien soms ook wel een beetje een boerenjongen. Want naast het huishouden en mijn kleine bedrijfje doe ik ook alle 'zwaardere taken' rondom het houden van beesten en het hebben van een klein boerderijtje graag zelf. Ik ben niet bang voor vieze handen en hou net zoveel van mijn pannen en potten als van een greep, hark of schop. Ik hou zowel van het stoere werk maar kan ook enorm genieten van de echte dames dingen. In de gang staan echt niet alleen maar laarzen en klompen maar vindt je ook schoenen met hoge hak ;) 
Dus tja, eigenlijk ben ik een mix, van alles een beetje zeggen we dan maar. 

Toen ik aan het kijken was naar nieuwe producten voor 2020, kon dit verhaal met de bijbehorende nieuwe pot, ook niet ontbreken in mijn blog.  Daarom deel ik deze vandaag met jullie.
 

Dit jaar komen de boerenjongens erbij, en later daarop ook de meisjes. 

Stoere drankjes, bestaande uit een basismix van rozijnen of abrikozen, brandewijn & suiker, die vroeger genuttigd werden bij speciale gelegenheden. Zo werd bijvoorbeeld bij de geboorte van een jongen voor boerenjongens gekozen, en bij een meisje boerenmeisjes. Ook bij bruiloften was het een favoriet. 


Vandaag de dag verdwijnen deze 2 steeds meer uit beeld, en dat is jammer. Want net als onze herinneringen aan de 'goede oude tijd' horen deze recepturen bij ons erfgoed, onze geschiedenis, onze cultuur en gewoonten.
Juist daarom steek ik deze beide potten dit jaar in een nieuw jasje. Want ze zijn een stukje van ons.
Natuurlijk hoeft het niet zo gegeten te worden als toen nu de keuze aan voedsel zo divers is.
Probeer de boerenjongens bijvoorbeeld eens door de vanille vla of met een bolletje ijs, zo lekker!

En of je nu meisje of jongen bent, het maakt niet uit, eet wat je lekker vindt en doe waar je je goed bij voelt. Gewoon, omdat het kan. 

 

Bianca

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.