beschutte werkplek - ambachtelijke productie - eerlijke grondstoffen

Home » Elke pot, een analyserapport

Elke pot, een analyserapport

Gepubliceerd op 19 april 2020 om 15:29

Ik hoor je denken, een analyserapport? Waarom? Vandaag leg ik je dat uit. 

 

Elk product wat op de markt komt moet worden onderzocht op diverse factoren. De meest voorkomende ken je wel, de houdbaarheid en voedselveiligheid. Maar onder deze woorden hangen er nog veel meer! Het laten doen van onderzoek maakt dat je product wel of niet op de markt mag komen, voldoet aan de regels, en bij controle kun je als producent deze overhandigen aan de controleur. 

 

Hoe dat in zijn werk gaat? Ik bel, maak een afspraak en vervolgens komt op de afgesproken dag de koerier van het lab langs om een monster mee te nemen. De snelheid van de uitslag is afhankelijk van het soort product. Als voorbeeld de soep. Daar dit een versproduct is, duurt een onderzoek gemiddeld een werkweek. In deze werkweek worden de monsters aan verschillende leefomgevingen en tempraturen blootgesteld. Dit doen ze om te kijken welke en hoe snel de aanwezige bacterie of ander micro-organisme gaat groeien. 

Op basis van dit onderzoek ontvang ik een rapport met daarin de resultaten.

De soep als voorbeeld, één van de onderzoeken wordt gedaan is naar de Entero bacteriën, beter bekend verwekkers van darminfecties. Een deel van deze groep bacteriën draag je van nature bij je. Maar krijg je er ineens heel veel binnen.. dan kun je er ziek van worden. 

 

Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn op het 'veilig' zijn van een product. Dat begint met de soorten meststoffen op het land, tot het hygiënisch werken in de keuken, tot de juiste bewaartempratuur van de producten. Alles om deze uiteindelijk veilig te kunnen consumeren.  

Daarom is het voor mij belangrijk de hygiëne code te volgen en elk product te laten testen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.