beschutte werkplek - ambachtelijke productie - eerlijke grondstoffen

Home » Wat zeg je?

Wat zeg je?

Gepubliceerd op 6 april 2021 om 08:22

Het Paasweekend weer voorbij. Onderweg naar de Telfordstraat schieten mijn gedachten terug naar afgelopen vrijdag. Eigenlijk naar heel de afgelopen week. Van jong volwassenen met een crisis waardoor het extra lastig is om structuur te houden, tot het opstarten van de nieuwe lijn en het zeggen van zinnen zonder na te denken.

 

Het zeggen van zinnen hoor ik je denken. Wat bedoeld ze daar nou weer mee? Nou, ik ga proberen het uit te leggen. 

 

Waar ik nooit en te nimmer bij stil heb gestaan is hoe zinnen kunnen overkomen op jongeren met autisme. Dat een voor mij simpele zin een jongere gigantisch laat nadenken.  Dat een zin als: 'je doet goed je best maar....' overkomt als 'je doet het nog niet goed genoeg'. 

Dat waar het voor 99 van de 100 mensen vanzelfsprekend is dat je een goed begin maakt en je best doet maar tijd nodig hebt om op te bouwen (de inhoud in de zin), daar  is het voor die éne persoon heel anders! Die denkt: oké, ze bedoeld dat ik nog niet goed genoeg mijn best doe. 

 

Voor mensen met een stoornis in het autistisch spectrum is inhoud en gebruik van taal ingewikkeld. Dat staat geheel los van hun intelligentie en sociale omgeving. Maar voor mensen, in mijn geval als werkgever, is daarmee om gaan soms best lastig. Elke dag probeer ik te leren van ons team en elke dag probeer ik na te denken over hoe ik deze jongeren zo kan ondersteunen dat als ik iets zeg, er ook daadwerkelijk begrepen wordt wat ik bedoel. Dat al mijn zinnen over het functioneren gebaseerd zijn op samen ontwikkelen en dat de inhoud bedoeld is als ondersteuning, niet als terechtwijzing. 

 

Ik ben een vrij open en eerlijk persoon, soms iets te eerlijk, soms niet tactvol. Ik doe niet aan leugentjes om bestwil omdat ik van mening ben dat niemand daarmee geholpen wordt. Ik ben dan ook van mening dat ik een ander niet help door alleen maar zoete koekjes te bakken. Hoe toepasselijk dat bij onze producten ook is ;) Maar dat ik zo ben en zo werk wil niet zeggen dat het de juiste manier is, dus ook ik ben nog niet oud genoeg om niet meer te hoeven leren !


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.