beschutte werkplek - ambachtelijke productie - eerlijke grondstoffen

Home » motiveren of demotiverend?

motiveren of demotiverend?

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 15:33

Wat doe je in stressvolle situaties? Wat doe je als je net als ik, net begint in een groot verhaal en de zenuwen je soms de baas zijn? Als dan dingen mis gaan op de werkvloer, facturen niet op tijd betaald worden, er nog 1000 en 1 dingen te doen zijn?

 

Het is heel gemakkelijk om in zulke situaties automatisch negatief te reageren op anderen. Dat doet stress met je. Je reageert anders dan normaal. Op je personeel, je beste vrienden, je man. Als dingen mis gaan moet je toch diegene terecht wijzen?

Toch?

Maar wie wijst jou dan terecht?

 

De eerste keer dat hier iets mis ging was voor mij lastig. Ga ik wat zeggen, laat ik het aan de coach over of doe ik niets en kijk ik wat er gebeurt als ik 'in de lucht' vertel dat het niet goed is en overnieuw moet. Ik heb het laatste gekozen. Het product ging de productieruimte weer in en ik heb alleen in het algemeen gezegd 'dit is niet goed, al deze zakjes mogen weer open en overnieuw'. Daarna ben ik weer gewoon aan het werk gegaan. In diezelfde ruimte. Het gevolg was even een stilte die ik onderbrak door gewoon weer door te praten over datgene waar we geëindigd waren. Al snel was de sfeer weer net als anders en ging die dag niets meer fout. 

Wat was ik blij met de door mij gemaakte keuze als je dan later hoort dat deze groep jongeren juist blij zijn als je het zo oppakt. Omdat je anders jou druk bij de jongere neer legt die dat nu juist niet kan hebben. Zij zijn hier immers om te leren ontdekken waar grenzen liggen. Tot hoever ze kunnen presteren. Op het moment dat je dan keer op keer alleen het negatieve benoemd komt het niet goed. Bij niemand niet. Deze keuze maakte een opening tot vertrouwen, tot weten dat er hier gewerkt wordt op eigen tempo en eigen manier. Dat tegen mij alles gezegd mag worden binnen redelijke grenzen. Ook als ik een fout maak. 

 

Natuurlijk is het anders als het keer op keer fout gaat. Dan komt er een moment dat het wel een terechtwijzing gaat worden. Maar we zijn immers allemaal op de wereld om te leren? Ook ik! Net zo hard. Ik ben ook niet geboren in ondernemers outfit en ook ik maak fouten. Of hooguit een vergissing zoals mijn vader altijd gekscherend zei. 

 

Voor vandaag denk ik hieraan terug en ben ik blij dat ik een team om mij heen heb staan die op deze manier functioneert. Dat we er allemaal zijn voor elkaar. Dat we samen kunnen groeien. Zij en ik. Sven en ik. Wilma en ik. Stap voor stap groeien wij met ons bedrijf mee. En dat maakt het vandaag een mooie dag!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.