beschutte werkplek - ambachtelijke productie - eerlijke grondstoffen

Home » Dagbesteding? Nee!

Dagbesteding? Nee!

Gepubliceerd op 18 juni 2021 om 17:11

Vandaag een opa en oma op visite. Hun kleindochter, werkzaam bij mij, wordt binnenkort 18.
Ze wilden graag hun zorgen delen/vragen stellen. Want wat betekend nou eigenlijk loon met loondispensatie? Hoe zit dat met de betekenis van beschut werk? En hoe werkt nou een dienstbetrekking met arbeidsrecht?

Allemaal vragen die toch wel wekelijks bij ons voorkomen. Het is immers geen dagbesteding en het doel is daadwerkelijk arbeid verrichten en een loon daar tegenoverstaand. Wel met begeleiding en ondersteuning en in een aangepaste omgeving. Maar… het is werk en de eerste stap de maatschappij in is gezet!

Lastig is het soms om als werkgever het verschil hierin helder te maken en je toch aan grenzen te houden. Wij zijn er om mensen te betalen voor een arbeid en wij zijn er met winstoogmerk. In dit verhaal kan en wil ik informatie vertellen. Dat het soms ingewikkeld is om te begrijpen omdat werk en privé heel nauw samengaan snap ik heel goed!

Het aantal aanvragen voor een plek bij mij in 3 maand van ons bestaan, laat al zien dat er behoefte is aan meer plekken met beschut werk maar tegelijk besef ik, omdat ik er middenin zit, in welke wirwar van papierwerk je terecht komt als je als werkgever een maatschappelijk bedrijf hebt met winstoogmerk. Hoe je soms heel moeilijk puzzelstukjes in elkaar krijgt omdat je je eigen boontjes moet doppen.  En dat je eigenlijk soms de tijd er niet voor hebt omdat je moet zorgen dat je producten verkoopt zodat je plek kan bieden. Geen verkoop = immers geen plek.

Pittig? Jazeker! Daarom was het ook erg prettig dat precies een week geleden Liesbeth BorsboomMichiel van Willigen en Karin van Vilsteren - van Voorst van de Gemeente Zwolle op bezoek zijn geweest om mijn ervaring en die van Sven Mestebeld, onze jobcoach aan te horen.  Want hoe complex dat papierwerk soms ook is, als ik door de weeks rond loop op mijn bedrijf, de jongeren zie vallen maar ook weer zie opstaan, elke keer een beetje sterker worden, als ik zie hoeveel ze aan Sven hebben, dan ben ik een tevreden mens en wil ik op alleen maar harder lopen om te zorgen dat het een succes wordt!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.